Buntwal in Nijkerkerveen

Nijkerkerveen
36 woningen
Van de Mheen Vastgoed b.v.

De architectuur van de bestaande bebouwing in Nijkerkerveen kenmerkt zich door eenvoud en functionaliteit. De woningen in het dorp, maar ook in het landelijke gebied, hebben een eenvoudige hoofdvorm. De meeste oudere bouwvolumes, uit de jaren ’30, zijn uitgevoerd met een mansardekap. Hierbij ligt de gootlijn op ca. 3m. Het materiaalgebruik bestaat hoofdzakelijk uit rode en bruine bakstenen met diverse kleuren pannen.

De architectuur van de Buntwal is geïnspireerd op de in Nijkerkerveen aanwezige bebouwing en heeft dan ook dezelfde eenvoudige hoofdvorm. De hoofdvorm bestaat uit twee bouwlagen met een kap, waarbij de pannen worden doorgetrokken in het vlak van de gevel naar de eerste bouwlaag.
Het is een meer hedendaagse interpretatie van de mansardekap.

Voor de gehele uitbreiding van Nijkerkerveen geldt dat deze een dorpse uitstraling dient te krijgen.
Doordat de goot van de woningen zich overwegend laag bevindt krijgt de bebouwing de gewenste schaal die bijdraagt aan het dorpse karakter. Daarbij is er voldoende differentiatie in de woningtypologie doordat er in het stedenbouwkundig plan ruimte is voor twee- en drie-onder-één-kap-woningen en rijtjeswoningen.

Door het laten verspringen van de goot bij de woningen naar verschillende hoogtes en het incidenteel toepassen van verticale elementen in de gevel wordt uitdrukking gegeven aan de individuele woning.
Ook dit versterkt de menselijk schaal en doorbreekt uniformiteit. In combinatie met afwisselend gebruik van verschillende kleuren dakpannen en metselwerk, draagt dit bij aan de dorpse sfeer van de Buntwal en krijgt deze een tijdloos karakter, welke aansluit bij de sfeer in Nijkerkerveen.

2094m2 bruto vloeroppervlak
822m2 bebouwd oppervlak
5416m3 bruto inhoud