het LAB in Amersfoort

Amersfoort
herbestemming van labgebouw tot kantoor
Herko b.v.

Dit voormalige laboratorium, met haar kenmerkende jaren 50 architectuur, is getransformeerd tot een open lichte werkruimte.

Uitgangspunt voor de renovatie was om de draagstructuur in het zicht te laten. De installaties en voorzieningen zijn daarom als zichtbare elementen binnen het gebouw toegevoegd, waardoor plafonds achterwege konden blijven. Verder zorgen grote glazen puien in het interieur ervoor dat de draagstructuur van het gebouw voelbaar blijft.

Aan de noordzijde zijn open ateliers gesitueerd die volop gebruik maken van het daglicht. Aan de zuidzijde liggen kleinere vertrekken. Daartussen liggen de voorzieningen in een centrale kern die als een ‘meubel’ in het gebouw is geplaatst.

Ook de buitenkant van het gebouw is volledig gerestaureerd. De gevels zijn teruggebracht naar hun oorspronkelijke kleur, aan de binnenzijde geïsoleerd en op ambachtelijke wijze voorzien van nieuwe geïsoleerde stalen kozijnen die recht doen aan de oorspronkelijke detaillering.

Voor ons is dit gebouw behalve ons visitekaartje, ook een uitstekend praktijkvoorbeeld van herbestemming van industrieel erfgoed.