Hoef en Haag

Hoef en Haag

25 woningen

Hoef en Haag – Vianen

25 woningen – 3 typologieën

Plegt-Vos west

fase: selectie

Door Plegt-Vos zijn wij gevraagd mee te doen aan een selectie uitgeschreven door Lekstede Wonen. Hierin werd gevraagd om een aanbieding voor de bouw van 25 sociale huurwoningen, in 3 typologieën,  in Hoef en Haag.

Deze woningen dienen uiteraard binnen het stedenbouwkundige en beeldkwaiteitsplan ontwikkeld te worden, maar ook aan te sluiten bij de reeds ontwikkelde koopwoningen.

Wij hebben met het team van Plegt-Vos met veel plezier gewerkt aan deze opgave en zijn trots op hetgeen we gepresenteerd hebben.

Helaas is de opdracht gegund aan een andere partij, wij maken u echter graag deel genoot van het ontwerp.

De stroomrichting van de grote rivieren en de ligging van Hoef en Haag aan de zuidoever van de Lek maken haar tot onderdeel van het rivierengebied. In het BKP wordt dan ook gekeken naar rivierdorpen in de omgeving, zoals Asperen, Heukelum, Hagestein en Lexmond.

Hoef en Haag wordt ontwikkeld in de richting van de Lekdijk, bestaande structuren worden verlengd en de woonsferen Dorpshart en Dorpslint uitgebreid.  Meer tegen de dijk ontstaat de nieuwe woonsfeer ‘De Erven’. Deze krijgt een groener karakter met boerenerven en landgoederen, smalle straatjes en ommetjes.  Het buitenleven is de associatie die je krijgt als je door de Erven loopt. 

Ook wij hebben ter inspiratie gekeken naar de rivierdorpen en zijn de Lekdijk afgegaan. Direct aan de dijk zijn kleinere clusters gelegen veelal met een hoofdhuis, of boerderij,  met bijgebouwen.  Het hoofdhuis heeft veelal zadeldaken of een mansardekap, de boerderijen hebben het typerende wolfsend.

Opvallend zijn de hoeveelheid aan bijgebouwen, zowel in metselwerk als hout uitgevoerd.  Wij vinden onze inspiratie vooral in de kapschuren; een metselwerk borstwering met daarboven donker gebeitst houtwerk en een overstek aan de voorzijde. Het gebruik van metselwerk in combinatie met hout  zien we ook terug in de architectuur van de reeds ontwikkelde koopwoningen in de Erven.

Met name in de kopgevels van de eengezinswoningen is de knipoog naar de kapschuren duidelijk afleesbaar in de schuine ‘wangen’ aan de voorzijde. De overgang van metselwerk naar hout bevindt zich ter hoogte van de borstwering van de 1e verdieping.

Wij kiezen voor bronsbruine-  en geelbronskleurige stenen voor het metselwerk, incidenteel is er reliëf in het metselwerk terug te vinden.  Het metselwerk van de rijtjes worden richting de Lek lichter van kleur.  De genuanceerde stenen in deze lichte kleur zorgen voor een frisse uitstraling en contrasteren mooi tegen het zwarte hout.

De houten gevel wordt uitgevoerd in Cape Cod, een Canadees lodgepole pine (grenen)  met een fijne rechte structuur dat d.m.v. houtdroging verduurzaamd is. Op de eerste verdieping worden de houten gevels uitgevoerd in horizontaal Zweeds rabat, op de begane grond in verticale sidings.

Aan de lengte van blok 1 en 2 wordt maat gegeven door de springende gootlijn en de tweelaagse metselwerk gevels aan de zijde van het openbaar groen. De entrees van de eindwoningen aan het openbare groen bevinden zich dan ook in de kopgevels van deze woningen.  De beukenhaag loopt ook voor deze kopgevels langs en markeren de overgang tussen openbaar en privé.

Blok 3 is samengesteld uit eengezinswoningen met een tweelaagse gevel én levensloopbestendige woningen met een eenlaagse gevel met kap. De voorgevel rooilijn tussen deze twee typologieën verspringt. Hierbij wordt een grotere voortuin bij de levensloopbestendige woningen gecreëerd waarmee er ruimte is voor een zitje achter de beukenhagen in de middagzon.

Bij de eengezinswoningen met de tweelaagse gevel definieert het overstek aan de voorzijde de plek.