Kauwgomballenfabriek

Amsterdam
herbestemming fabriek
Lingotto Vastgoed b.v.

Op 11 december 2008 hebben wij samen met opdrachtgever Lingotto de Geurt Brinkgreve Bokaal in ontvangst mogen nemen. Deze prijs voor het beste renovatie- of herontwikkelingsproject van 2007-2008 werd door de Amsterdamse wethouder Herrema uitgereikt.

In de vier gebouwen van De Kauwgomballenfabriek, het voormalige complex van kauwgomfabrikant Maple Leaf, werd vroeger kauwgom van merken als Bubblegum, Sportlife en Xylifresh geproduceerd. In juli 2006 kocht Lingotto Vastgoed de Kauwgomballenfabriek aan en ontwikkelde er bedrijfsruimten voor creatieve gebruikers.

De vier verschillende gebouwen hebben hun eigen karakter en kwaliteiten, die verwijzen naar het industriële verleden, zoals sheddaken, betonnen constructies, grote en hoge ruimten met bijzondere lichtinval. Bij de renovatie is de oorspronkelijke structuur van de verschillende gebouwen weer zichtbaar gemaakt. Nieuwe ingrepen en gevelinvullingen zijn in eenzelfde architectonische taal vormgegeven. Daarmee ontstaat er een helder en leesbaar geheel.

Het complex wordt nu gebruikt door een mix van jong en oud, door starters en gevestigde bedrijven, door commerciële en niet-commerciële gebruikers. Ook zijn er ruimten in het kader van de Broedplaatsregeling van de gemeente Amsterdam en zijn er grotere studio’s voor podiumkunstenaars.

Het project heeft een katalyserend effect op het hele Overamstelgebied en is daarmee een voorbeeld van de kansen en tijdloze schoonheid van ons industrieel erfgoed.

foto’s door Michael van Oosten