Veller E in Barneveld

Barneveld
42 woningen
Veller b.v.

Ten zuidoosten van Barneveld is de wijk Veller in aanbouw. Cluster E ligt tussen de beide ontsluitingswegen en is daarmee van groot belang voor de uitstraling van de wijk. Het beeld van een moderne woonwijk dient in dit cluster dan ook tot uitdrukking te komen.

BRON architectuur is, als één van de vijf architecten, verantwoordelijk voor het ontwerp van 43 woningen binnen dit deelplan, waarbij een eigentijdse architectuur met frisse kleuren de toon zet.

¬De rijtjeswoningen kenmerken zich door de eenduidige hoofdvorm van twee lagen met een kap, evenwijdig aan de straat. Door het gebruik van gele, oranje of rode baksteen wordt duidelijk uitdrukking gegeven aan de individuele woning.
Incidenteel krijgt een woning een verhoogde kap; hiermee krijgen de rijtjes een maat die aansluit op de menselijke schaal. De eindwoningen, die zich ook aan het daadwerkelijke einde van een straat (of rij) bevinden, krijgen een lessenaarsdak; hiermee wordt de structuur van het cluster leesbaar.

De twee-onder-een-kap woningen kenmerken zich door de duidelijke expressie van de individuele woning. Tegen een eenduidige achtergrond van de garages in donkerbruin metselwerk, is de woning opgetrokken in een gele, oranje of rode baksteen. De individuele woning wordt extra benadrukt door de wisseling van lessenaars- en zadeldak.
Ook de woningplattegronden binnen deze twee-onder-een-kapwoning zijn verschillend ten opzichte van elkaar en hebben elk hun eigen gebruikskwaliteit.

De kleurrijke tonen van de architectuur geven uiting aan de individualiteit van de woning en dragen bij aan het eigentijdse frisse karakter van het cluster.