Vrij in een Rij

Amersfoort
particuliere woning
studie

Op uitnodiging van Ontwikkelingsbedrijf Vathorst ontwierpen wij voor het Kavelcafé een grachtenpand in De Laak. Dit leverde een aantal varianten op met elk zijn eigen gebruikskwaliteit; een extra kamer t.b.v. mantelzorg, een grote woonkeuken door een vide verbonden met de woonkamer; een gescheiden woonkamer en speel- / tv-kamer; een verdieping voor de kinderen en een verdieping lager de ouder slaapkamer met badkamer en suite etc.

De hoeveelheid in varianten toont de mogelijkheden van een rijwoning in particulier opdrachtgeverschap. Het geeft ook aan dat een ontwerp altijd moet volgen uit de wensen van een opdrachtgever.

De gevelarchitectuur herinnert aan de grachtenpanden en pakhuizen. Het is een hedendaagse interpretatie van de Nederlandse metselwerk architectuur aan het begin van de 20e eeuw. De aandacht voor metselwerk in reliëf en verschillende metselwerkverbanden brengen textuur en diepte in de gevel. Het toont een ambachtelijkheid die bijdraagt aan een tijdloze schoonheid.

Het ontwerp voor Vrij op een Rij toont slechts een eerste verkenning. Er zijn vele locaties in Nederland die eenzelfde concept volgen; in collectief particulier, dan wel particulier opdrachtgeverschap. De locatie, gewenste beeldkwaliteit, woonwensen en uiteraard ook budget geven de handvatten waaruit het ontwerp gemaakt wordt.