Stadsring Kantoorvilla

Amersfoort

Kantoorvilla

Euro Support b.v.

fase opgeleverd / uitvoering

Euro Support is de nieuwe eigenaar en gebruiker van deze monumentale kantoor villa aan de Stadsring in Amersfoort. Om de villa geschikt te maken voor hun organisatie is er een uitbreiding nodig. Er is voldoende ruimte voor werkplekken en kleine spreekruimtes, maar binnen de bestaande villa is er geen plek voor een grote vergaderkamer en kantine.

Daarnaast hebben in het verleden een aantal gefaseerde aanbouwen en wijzigingen binnen plaats gevonden die we nu graag anders zien.

Eind april is het pand bouwkundig opgeleverd en Eurosupport is  inmiddels ingehuisd. De puntjes op de I moeten nog gezet worden, de aankleding binnen (planten, een plankje en ophangen kunst) , maar zeker ook de tuin.  Buro Son heeft hier het ontwerp voor gemaakt en aan de uitvoering wordt nu volop gewerkt.

Wanneer alles gereed is zal het geheel professioneel gefotografeerd worden, maar wij zijn trots op hoe het plan samenkomt en kunnen niet wachten tóch al iets te laten zien.

De jaren 80 uitbreidi­ng aan de zijkant van de villa is verwijderd.  De uitbouw aan de achterzijde welke in verschillende fases is “gegroeid” is ook verwijderd. Daarvoor in de plaats is een nieuwe uitbreiding aan de achterzijde gekomen. Hierin is ruimte voor de kantine en de grote vergaderruimte. De uitbouw is als één gebaar in een meer hedendaagse taal ontworpen.

De gevel van het bestaande monument is hersteld ter plaatse van de verwijderde uitbouwen. Daarnaast zijn er kozijnen in de gevel toegevoegd ter plaatse van de ‘dichtgemetselde vensters’ (venster belasting).  De veelal vastgeschroefde en met houtrot beschadigde schuivende ramen zijn vervangen door een ‘achterzet’-kozijn voorzien van dubbel glas met draaikiepdelen. Het originele glas in lood en het kozijnhout is in de gevel behouden en aangevuld met nieuwe kozijn met glas in lood.

Het interieur van de villa ademde een jaren ’90 sfeer. Een hokkig plattegrond met toegevoegde toiletten, kamers en kasten t.b.v.  server en schoonmaak die geen eer deden aan de villa.

Het trappenhuis was donker door de trap met dichte leuningen, laminaat treden en een zwart kunststof leuning. We hebben de aftimmeringen weg laten slopen in de hoop de originele trap te ontdekken, deze was nog aanwezig, weliswaar toegetakeld, de trap is volledig gerestaureerd en voorzien van een loper.

Er zijn nieuwe toiletgroepen gemaakt in het pand en de oorspronkelijke structuur van de plattegrond van de villa is weer afleesbaar gemaakt.  Op de verdieping kwam na het slopen nog één origineel plafond met ornamenten tevoorschijn, het rozet is bij het maken van de nieuwe akoestische plafonds zichtbaar gehouden.

Om het licht vanuit de gevel optimaal door het pand te ervaren zijn er zwart stalen deuren met glas in de originele kozijnen geplaatst. (De binnendeuren waren een samenraapsel van verschillende paneel en vlakke deuren die niet origineel waren). Ter plaatse van een dragende wand op de begane grond die in het verleden al gesloopt is, is een glaswand met zwart stalen profielen geplaatst.

In zowel de aanpak van het bouwkundige en de vaste interieur elementen werken we in dezelfde rustige taal van wit, zwart staal en eiken. De interieurstoffering en de inventaris sluit hier op aan.

Zo maken we een werkplek die de monumentale villa respecteert, eer doet aan het karakter ervan en een kalme sfeer ademt.